Ομιλία Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή, για την πρόταση μομφής (16 Ιουνίου 2018)

16/06/2018 @ 21:14

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ - 16/6/2018

«Καλώ αυτή την αίθουσα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει αύριο και να δημιουργήσουμε μία ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία να πει στην Αμερική και την Ευρώπη ότι "δεν μπορούμε να κάνουν με αυτή τη μειοδοσία". Αν δεν το κάνετε και προχωρήσετε θα είναι όλο το ιστορικό ανάθεμα στα κεφάλια σας και η τιμωρία θα είναι σκληρή». Με τη φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός στην πρώτη τους επικοινωνία τον διαβεβαίωσε ότι πρώτα θα αλλάξει το σύνταγμα η γειτονική χώρα και μετά θα δοθεί το "πράσινο φως" για ένταξη στο ΝΑΤΟ», ενώ όπως είπε: τώρα «θα τους δώσουν την άδεια ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν κάνει τίποτα».
Επισήμανε επίσης ότι είναι «πρωτάκουστο το γεγονός ότι η ΝΔ που είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να λέει ότι η ΝΔ έχει δώσει το όνομα».
Αναφερόμενος στον Καμμένο, τον κάλεσε να λάβει τις αποφάσεις του σήμερα, «γιατί αύριο ο κ. Τσίπρας θα παραδώσει το όνομα στα Σκόπια».
Τέλος, ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, είπε «κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος».

 


Από τα πρακτικά της Βουλής :

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο κ. Τσίπρας στην πρώτη επικοινωνία που είχαμε -όχι την τελευταία- τηλεφωνικά, μου είχε πει: πρώτα θα κάνουν τη συνταγματική αλλαγή, πρώτα θα τα κάνουν όλα και μετά θα τους δώσω την άδεια να πάνε στο ΝΑΤΟ.

Απ’ ό,τι αντιλαμβάνεστε, χωρίς να κάνουν τίποτα, θα πάρουν πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, εκτός αν δεν το έχετε καταλάβει.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Δεν θέλω να μου απαντάτε, κύριοι. Απαντάει η πραγματικότητα. Δεν θα απαντάτε εσείς. Εμείς όταν λέμε ό,τι λέτε, δεν είδα να σας διακόπτουμε. Στοιχειώδης σεβασμός!

Κυρία Πρόεδρε, εδώ είναι ένα χάος. Συνέχεια μιλάτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Παρακαλώ, ησυχία, για να τελειώσουμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Όλοι οι Βουλευτές και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ λέτε ακριβώς τα ίδια. Όσοι έχετε μιλήσει λέτε ακριβώς τα ίδια. Εκατό άνθρωποι από εδώ και εκατό από εκεί λέτε τα ίδια και τα ίδια. Έχουμε κουραστεί να ακούμε τα ίδια. Αφήστε να ακούσει κάτι και ο ελληνικός λαός.

Ο γέρος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν πήγε και υπέγραψε τη συμφωνία της Ζυρίχης και του Λονδίνου, ήλθε εδώ στην Αίθουσα αυτή και είπε «Ελύθη το Κυπριακό». Και ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου και του είπε: «Τώρα αρχίζει η τραγωδία».

Προσέξτε, λοιπόν, κι εσείς, γιατί χωρίς να έχουν κάνει τίποτα οι κύριοι, θα τους γίνει πρόσκληση για είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα είστε υπόλογοι μπροστά στον ελληνικό λαό. Θα είστε υπόλογοι, διότι αυτό παράγει αποτελέσματα, δηλαδή η πρόσκληση. Δεν είναι ότι ό,τι ώρα θέλουμε την παίρνουμε πίσω.

Και ακούω, επίσης, τους ΑΝΕΛ να λένε ότι σήμερα είναι για τα μνημόνια η ψηφοφορία. Τι σήμερα είναι για τα μνημόνια; Δεν θα πάει αύριο ο κ. Τσίπρας στις Πρέσπες; Δεν θα πάει; Μετά από αυτήν την ψηφοφορία ο κ. Τσίπρας δεν θα πάει με τον κ. Κοτζιά να δεσμεύσουν τη χώρα; Για τα μνημόνια είναι η συζήτηση;

Να σταματήσετε, λοιπόν, να κοροϊδεύετε στην Αίθουσα αυτή και να υποκρίνεστε. Έχει όρια η υπομονή του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Κοτζιάς, κατ’ εμέ, όπως λένε οι νομικοί οι δικοί μου, δεν νομιμοποιείται να υπογράψει, διότι είναι μείζον εθνικό θέμα αυτό που διαπραγματεύεται και πρέπει να έχει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου ή ΚΥΣΕΑ, πρέπει να έχει εξουσιοδότηση. Και ο κ. Τσίπρας, με δεδομένη τη διαφοροποίηση των δύο εταίρων, απέφυγε να συγκαλέσει είτε Υπουργικό Συμβούλιο είτε ΚΥΣΕΑ. Πάει μόνος του ο κ. Κοτζιάς.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Τέσσερα υπουργικά συμβούλια.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ναι, κύριε Κοτζιά. Να προσέξετε, όμως, κι εσείς. Έτσι; Γιατί τώρα είναι η πλειοψηφία. Αύριο μπορεί να είστε κατηγορούμενος, κύριε Κοτζιά, υπόλογος. Μπορεί να λογοδοτήσετε γι’ αυτό που θα κάνετε αύριο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Με απειλείτε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Λεβέντη, μιλήστε γι’ αυτά που θέλετε. Μην κάνετε διάλογο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Εγώ; Γιατί; Εγώ απαγγέλλω κατηγορίες, κύριε Κοτζιά; Καθένας που βάζει μια υπογραφή, ιδιαίτερα υπογραφή που είναι αντίθετη με τη θέληση του λαού, είναι και υπόλογος.

Τι θέλετε; Να έχετε το αλάνθαστο; Να μη διώκεται κανείς πουθενά και για τίποτα;

Όλοι οι δημόσιοι άνδρες, όσοι ασκούν δημόσια καθήκοντα, έχουν και τις ευθύνες τους.

Επειδή σε αυτόν τον τόπο μέχρι τώρα την έβγαζαν καθαρή; Υπήρχε ο συμψηφισμός ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας και όταν έκανε η Νέα Δημοκρατία ένα αδίκημα, το ΠΑΣΟΚ το χάριζε. Όταν έκανε το ΠΑΣΟΚ, το χάριζε η Νέα Δημοκρατία. Και συνηθίσαμε ότι κανείς εις τον τόπον αυτόν δεν τιμωρείται.

Αυτό, όμως, μπορεί να μην ισχύσει στο μέλλον, γιατί τούτο εδώ, η παραχώρηση της Μακεδονίας, είναι κάτι πολύ σοβαρό. Ίσως να μην έχετε σκεφθεί πόσο σοβαρό είναι. Υπάρχει ατομική ευθύνη κάθε Βουλευτή.

Δεν σας απειλώ, λοιπόν, κύριε Κοτζιά, απλώς σας παρακαλώ να το σκεφθείτε πριν να βάλετε την υπογραφή σας, όπως είπα και στον κ. Τσίπρα -ήταν εδώ- όταν στήσατε δέκα κάλπες, να βγάλει έξω τον Σαμαρά και τον Πικραμμένο, γιατί ό,τι κάνει αυτός τώρα για άλλους, μπορεί άλλοι να το κάνουν για αυτόν, μπορεί αύριο κάποιες κάλπες να στηθούν για εκείνον. Είναι δανεικά αυτά! Να το ξέρετε.

Ένα πράγμα που συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ποιο; Ότι δεν λένε τα κόμματα τη θέση που έχουν στο θέμα των Σκοπίων. Λένε «σύνθετη ονομασία». Γιατί δεν λέτε «που περιλαμβάνει τη λέξη ‘’Μακεδονία’’»;

Γιατί εσείς στη Νέα Δημοκρατία δεν λέτε ότι στο Βουκουρέστι πήγατε έχοντας την πρόταση «Μακεδονία (Σκόπια)»; Γιατί δεν το λέτε; Λέτε «σύνθετη ονομασία».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος πήγε σε διεθνείς οργανισμούς το 2014 και είπε ότι η θέση της Ελλάδος είναι «σύνθετη ονομασία» και δεν ξέρω αν μίλησε για «erga omnes» και τα υπόλοιπα. Δεν είπε, όμως, «που περιλαμβάνει τη λέξη “Μακεδονία”».

Γιατί ντρέπεστε; Προφανώς ντρέπεστε για αυτό που πάτε να κάνετε αύριο. Για να παρασιωπάται συνεχώς η ολοκληρωμένη λέξη, τι σημαίνει; Σημαίνει ότι ντρέπεστε, ότι φοβάστε.

Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντα θέση σύνθετης ονομασίας. Την είχε ανεβάσει και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εγώ τι πιστεύω, λοιπόν; Ο Τσίπρας στα τηλέφωνα που γίνονται προς εμένα λέει συνεχώς ότι το είχε δώσει η Νέα Δημοκρατία από το 2008. Ακόμη και έτσι να είναι -να δεχθώ ότι είναι έτσι και ότι το είχε δώσει όντως η Νέα Δημοκρατία- αφού το είχε δώσει η Νέα Δημοκρατία, το δίνει και εκείνος; Νομιμοποιείται δηλαδή πάνω στις αθλιότητες της Νέας Δημοκρατίας να διαπράξει τις δικές του αθλιότητες; Δεν το καταλαβαίνω. Είναι δικαιολογία για έναν Πρωθυπουργό ότι το έδιναν οι προηγούμενοι; Το καταλάβαμε αυτό. Το έδιναν οι προηγούμενοι. Και τι έγινε αν το έδιναν οι προηγούμενοι; Εσύ θα υπογράψεις, κύριε Τσίπρα. Εσύ θα υπογράψεις, κύριε Κοτζιά. Η ιστορία θα γράψει ότι δικαιολογείσαι γιατί το έδινε και η Μπακογιάννη; Νομίζετε ότι αυτό είναι επαρκής δικαιολογία;

Όσον αφορά τώρα τον λαό, ο λαός μέχρι τώρα δεν αντιδρούσε, γιατί το θέμα δεν είχε πλησιάσει να τον κάψει. Δεν είχε έρθει η φωτιά. Τώρα η φωτιά πλησιάζει. Τώρα ο λαός βλέπει ότι δίνεται η λέξη «Μακεδονία» και η λέξη αυτή περιέχει ό,τι πιο αλυτρωτικό μπορεί να περιέχεται σε μία παραχώρηση. Τώρα, λοιπόν, ο λαός αντιδρά.

Τώρα χρειάζεται και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι να κάνετε πίσω και να πείτε «ευθυγραμμιζόμενοι με τη θέληση του λαού, φίλοι μας Αμερικάνοι, φίλοι μας Γερμανοί, δεν μπορούμε να το παραχωρήσουμε, δεν επιτρέπει ο ελληνικός λαός να δώσουμε τη λέξη». Αυτό είναι πολιτική γενναιότητα, όχι να ολοκληρώσετε αυτό το έγκλημα που πάτε να κάνετε.

Εσείς πάτε να κάνετε ένα έγκλημα βασισμένοι στο ότι το έγκλημα το ίδιο το έκαναν οι προηγούμενοι. Η Αίθουσα αυτή έχει αποστολή να ματαιώνει τα εγκλήματα και να εκτελεί τις εντολές του ελληνικού λαού. Αυτήν την εντολή έχει η Αίθουσα, όχι να ολοκληρώνει τα εγκλήματα.

Στα Σκόπια έκαναν συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών. Εδώ τι κάναμε; Πρώτα έκανε τη συμφωνία και μετά συνεκλήθη η Βουλή. Η Βουλή τι ήξερε πάνω σ’ αυτό που πάει να κάνει; Ποια πληροφόρηση είχαμε για ένα τόσο μεγάλο θέμα; Εξηγείται αυτός ο τρόπος; Ιστορικά θα μπορέσει να εξηγήσει ο ιστορικός ότι ο Πρωθυπουργός δεν συνεκάλεσε ούτε συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών ούτε τη Βουλή και αφού ετοιμάστηκε η συμφωνία και αφού υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία πρόταση δυσπιστίας, έτσι ήλθαμε στην Αίθουσα αυτή να συζητήσουμε για το Σκοπιανό; Πήγαιναν, δηλαδή, να υπογράψουν χωρίς καμμία συζήτηση στην Αίθουσα αυτή. Αν δεν μεσολαβούσε η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, ούτε αυτή η συζήτηση θα γινόταν, άρα θα υπέγραφε ο κ. Τσίπρας, παρακάμπτοντας εντελώς το Κοινοβούλιο. Αυτά είναι κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, κυρίες και κύριοι. Δεν είναι νόμιμες ενέργειες.

Το σωστό, λοιπόν, είναι τα κόμματα, βλέποντας τη διαμορφούμενη τώρα θέληση της κοινωνίας, να κάνετε πίσω όλοι. Όλοι κάνουμε λάθος εκτιμήσεις. Όλοι μπορεί να σφάλλουμε σε διάφορα θέματα, αλλά όλοι πρέπει να έχουμε και τη γενναιότητα, όταν ο λαός διαμορφώνει ώριμη θέση, να υποκύπτουμε στη θέληση του λαού και όχι, όπως κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας, με το ζόρι να πείσει τον λαό ότι έχει δίκιο. Οι Πρωθυπουργοί που πιστεύουν ότι έχουν δίκιο, κατεβαίνουν στον λαό με επιχειρήματα, κάνουν καμπάνια και μετά ζητούν τη γνώμη του. Αν πιστεύουν ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Κοτζιάς ή η Κυβέρνηση ότι έχουν επιχειρήματα, κατεβείτε στον λαό με τα επιχειρήματα αυτά, πείστε τον λαό, κάντε δημοψήφισμα και τότε κι εγώ θα σας επαινέσω για τούτα εδώ που πάτε να κάνετε.

Θέλω να πω και για τους Αμερικανούς δυο πράγματα. Δεν έχω δει μεγαλύτερη αχαριστία. Εδώ και δύο μήνες που έγινε η τελευταία μου συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη, τον είδα φοβερά αποφασισμένο. «Πρέπει να έχουμε τελειώσει» -λέει- «τον Ιούνιο». Το κουβέντιαζα αυτό με Βουλευτές απ’ όλες τις πτέρυγες και έλεγαν: «Μπα, είναι δύσκολο, θέλει χρόνο». Εγώ, όμως, στο βλέμμα αυτού του ανθρώπου είδα ότι θα το πέρναγε με το ζόρι. Είδα ότι ήθελε το Κοινοβούλιο, την πολιτική ζωή της Ελλάδος σκλαβάκια μπροστά του. Διέκρινα ότι δεν σήκωνε αντιρρήσεις.

Ερωτώ: Αν ζητούσε κάτι ανάλογο από την Τουρκία, θα το ελάμβανε; Σε εμάς είχε το επιχείρημα «μη βάλει η Ρωσία τη μύτη της στα Βαλκάνια». Και όταν δεν έφτασε αυτό το επιχείρημα, προσέθεσαν και άλλο επιχείρημα: «Μη βάλει η Τουρκία τη μύτη της στα Σκόπια, γιατί εκπαιδεύει» -λέει- «ήδη αξιωματικούς των Σκοπίων η Τουρκία».

Ακούστε των Αμερικανών επιχειρήματα: «Μη βάλει η Ρωσία τη μύτη της στα Βαλκάνια και μη βάλει η Τουρκία τη μύτη της στα Σκόπια. Πρέπει να προλάβουμε». Αντί να πιέσουν αυτούς να συμμορφωθούν, ένα κράτος είκοσι ετών, πιέζουν την Ελλάδα, μια χώρα με τέσσερις χιλιάδες χρόνια ιστορία. Αυτή είναι η στάση των Αμερικανών.

Αυτά, λοιπόν, τα «εύγε» προς τον κ. Τσίπρα και προς την Κυβέρνηση των Αμερικανών και των Γερμανών δεν είναι προς τιμήν του πολιτικού κόσμου. Αυτά τα «μπράβο, προχωρήστε, είστε ωραίοι» δεν είναι προς τιμήν, όχι μόνο γιατί δηλώνατε αριστεροί, αλλά γιατί για όλη την Αίθουσα δεν είναι ωραίο να κάνουν ό,τι θέλουν οι Αμερικανοί στον τόπο αυτό.

Έστειλα επιστολή στον κ. Μητσοτάκη και του ζήτησα να δηλώσει ότι η Νέα Δημοκρατία σαν Κόμμα θα καταγγείλει, όταν έρθει, τη συμφωνία και θα την καταστήσει άκυρη και επιπλέον, δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τη λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Δεν μου απάντησε και αυτό με βάζει σε μεγαλύτερες σκέψεις, γιατί ενθυμούμαι ότι στα συλλαλητήρια η Ντόρα δεν πήγαινε, ήταν κατά, όπως και άλλοι. Δεν θέλω να εκθέσω ονόματα. Στα συλλαλητήρια συρθήκατε εσείς της Νέας Δημοκρατίας και ο λόγος που τηρείτε αυτήν τη στάση είναι γιατί μέσα σας πιστεύετε στο να δώσουμε το όνομα, στη σύνθετη ονομασία. Αυτό πιστεύει η Νέα Δημοκρατία. Απλά είδε ότι χάνει τον κόσμο και σύρεται σε αλλαγή θέσης. Αυτό κάνει.

Εγώ πιστεύω ότι και το ΠΑΣΟΚ το ίδιο κάνει. Βλέπουν τη φουσκοθαλασσιά της αντίθεσης προς το να δώσουμε και προκειμένου να καταστραφούν εκλογικά, αλλάζουν στάση. Γιατί και το ΠΑΣΟΚ έλεγε, «Αν φύγουν τα αλυτρωτικά, να δώσουμε». Αυτή ήταν η στάση. «Αν φύγουν τα αλυτρωτικά, να δώσουμε».

Άρα, η Αίθουσα αυτή περίπου σε όλες τι πτέρυγες έδινε το όνομα «Μακεδονία».

Και έρχεται ο λαός τώρα. Ο λαός δεν θα ληφθεί υπόψιν; Πείστε τον ότι πρέπει να δοθεί, λοιπόν. Κατεβείτε στον λαό να τον πείσετε. Τι πάτε να υπογράψετε αύριο; Με ποιο δικαίωμα πάτε να υπογράψετε; Πείστε τον λαό και είμαι κι εγώ δίπλα σας. Εσείς πάτε, βιάζοντας τον λαό και αυτό είναι ανέντιμο, κύριε Κοτζιά. Είναι ανέντιμο αυτό που πάτε να κάνετε αύριο!

Και έχετε βάλει όλα τα «παπαγαλάκια» στα κανάλια. Παλαιά ήξερα ότι έβγαιναν οι πολιτικοί στα κανάλια. Τώρα έπαψαν να βγαίνουν πολιτικοί και βγαίνουν κάτι πληρωμένοι του ενός, του αλλουνού και δημιουργούνται πηγαδάκια Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ. Τι σύστημα είναι αυτό; Βγήκε μια τηλεθεάτρια προχθές σε ένα κανάλι και είπε κάτι, μπροστά στο οποίο υποκλίνομαι. Έλεγαν όλοι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, να το δώσουμε κλπ.. Οι περισσότεροι στο πάνελ ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Βγαίνει, λοιπόν, η γυναίκα αυτή και λέει: «Για τους φόρους, για τον ΕΝΦΙΑ για όλα που κάνατε τα μνημόνια, τα κοψίματα μισθών και συντάξεων δεν με ένοιαξε, αλλά αν δώσετε το «Μακεδονία» καήκατε».

(Γέλωτες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Γελάτε, ε; Ξέρετε το γέλιο είναι η παραμονή του κλάματος. Όποιος γελάει πολύ σήμερα, κλαίει πολύ αύριο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ελάτε, κύριε Πρόεδρε, μην απαντάτε κιόλας, γιατί δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Παίζεται την κολοκυθιά, λοιπόν. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ φταίει η Νέα Δημοκρατία που το έδινε, ο γέρος Καραμανλής το 1997 που είχε αναγνωρίσει τη γλώσσα και ο νεότερος Καραμανλής το 2008 που κατά τον κ. Τσίπρα το έδινε κι αυτός. Κατά τη Νέα Δημοκρατία φταίτε εσείς, αφού θα υπογράψετε, λέει, εσείς. Τι θα πει αυτό; Αν ήσασταν εσείς της Νέας Δημοκρατίας θα λέγατε «Όχι» στους Αμερικανούς; Αυτό είναι το ερώτημα. Αν κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία και έσκαγε η βόμβα στα χέρια σας, θα είχατε την ψυχική δύναμη να πείτε «Όχι» στους Αμερικανούς; Πότε η παράταξή σας έχει πει «Όχι» στους Αμερικανούς; Ποτέ!

(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Λένε κάποιοι ότι η Ένωση Κεντρώων είναι ένα Κόμμα το οποίο ενώ λέει ότι είναι προοδευτικό, λειτουργεί σαν συντηρητικό. Πιστεύει πολύ στην πατρίδα, στη θρησκεία. Θα σας δώσω μια απάντηση. Οι μεγάλοι ηγέτες του Κέντρου, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Πλαστήρας, ο Γεώργιος Μαύρος, που ήταν βαθύτατα δημοκράτες, και τη θρησκεία και την πατρίδα την είχαν καύχημα. Ποτέ δεν πήγαν κόντρα στην επίσημη θρησκεία και ποτέ δεν πήγαν κόντρα στην έννοια της πατρίδας.

 

Σαν δημοκράτες, όμως, πρέπει να τρέχετε τέσσερις, πέντε αιώνες, για να φθάσετε την εντιμότητα και την δημοκρατικότητα, του Γεωργίου Μαύρου, του Γεωργίου Παπανδρέου, του Στρατηγού Πλαστήρα, του Ελευθέριου Βενιζέλου και όλων αυτών των ηγετών.

Ο χώρος του κέντρου έχει αυτό το ιδίωμα. Στη δημοκρατία κάνει τα υπέρτατα, αλλά και στην πατρίδα το ίδιο. Και τη θρησκεία κακώς σε κάποια νομοσχέδια την έχετε παντελώς αγνοήσει. Δεν είναι προς τιμήν σας, γιατί η θρησκεία κάνει πολλά λάθη, αλλά κάνει και πράγματα που ήταν δουλειά της πολιτείας. Το ξέρετε; Κάνει και πράγματα που ήταν δουλειά της πολιτείας να τα κάνει.

Έχει κάνει και η Εκκλησία τα λάθη της, αλλά έχει κάνει και τεράστια προσφορά στη χώρα. Και δεν είναι ωραίο να την αγνοούμε παντελώς, να την απαξιώνουμε και να λέμε, «Έλα μωρέ, Ιερά Σύνοδος» με τόσο απαξιωτικό τρόπο. Ποιοι είστε εσείς που απαξιώνετε θεσμούς που έχουν γίνει ένα με το λαό; Ποιοι είστε εσείς που έρχεστε σήμερα να διαλύσετε τους δεσμούς αιώνων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ της πίστης και του λαού;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώστε σας παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Ο κ. Τζανακόπουλος βγήκε εδώ και είπε ότι ο Σαμαράς κάνει αυτά που κάνει και η Χρυσή Αυγή αυτά που έκανε, τα έκανε λόγω του Μητσοτάκη. Αυτό που είπατε δεν είναι ωραίο. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία έβαλε αυτόν εκεί να πει εχθές να συλληφθούν οι Πρόεδροι κ.λπ.; Αυτή είναι τρελή άποψη και δεν σας τιμά να φθάνετε τον λόγο σας σε τέτοια επίπεδα. Δεν σας τιμά, γιατί έχετε ψηφίσει πολλά νομοσχέδια εσείς του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Δεν νομίζω να λέω ψέματα. Θέλετε να σας τα θυμίσω;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Λεβέντη, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε. Δεν γίνεται άλλο. Έχετε υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Θέλετε να σας τα θυμίσω;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ: Και τα λάθη σου είναι γνωστά. Στα συγχωρούμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Επομένως, κύριε Θεωνά, καλώ αυτήν την Αίθουσα να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να μην πάει, να δημιουργήσουμε μια ομάδα διαπραγμάτευσης και αυτή η ομάδα να πάει και στην Ευρώπη και στους Αμερικάνους και να πει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτήν τη μειοδοσία σαν χώρα. Δεν θέλει ο λαός. Και δεν μπορούμε σε τέτοιο βαθμό να παραβιάσουμε τη θέλησή του!». Αν δεν το κάνετε και προχωρήσετε, θα είναι όλο το ιστορικό ανάθεμα πάνω στα κεφάλια σας και θα έχετε και την τιμωρία. Η τιμωρία θα είναι σκληρή. Το τι, θα το δούμε. Προχωρήστε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε, κύριε Λεβέντη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων): Για τον κ. Καμμένο θέλω να πω ένα πράγμα. Τον σέβομαι, είναι κόμμα που είχε δικαίωμα, έκανε την επιλογή του και στήριξε μια Κυβέρνηση. Τον βρίσατε εσείς της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν, όμως, δικός σας. Τα δικά σας ήθη εκπροσώπησε. Στο παρελθόν κι ο Αβραμόπουλος έχει φύγει από τις τάξεις σας, και η κυρία Μπακογιάννη έχει φύγει από τις τάξεις σας. Άλλοι επανήλθαν πιο ήρεμα, άλλοι εξακολουθούν εκτός. Ο κ. Καμμένος να σκεφτεί καλά. Αφού έχει δηλώσει ότι ενώπιον λαού και θεού δεν δίνει το «Μακεδονία», δεν μπορεί να λέει μετά από έναν χρόνο «θα γίνει η ψηφοφορία». Ο Τσίπρας το δίνει αύριο το «Μακεδονία»!

Γεια σας.

(Όρθιοι οι Βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)

Δεν βρέθηκαν σχόλια. Γίνε ο πρώτος που θα δημοσιεύσει

Videos από τα ΜΜΕ & το Κ67

Ελληνοτουρκικά, Οικονομία και η νέα ΠτΔ (Βασίλης Λεβέντης, Star Κεντρικής Ελλάδας, 19-1-2020)

Ελληνοτουρκικά, Οικονομία και η νέα ΠτΔ (Βασίλης Λεβέντης, Star Κεντρικής Ελλάδας, 19-1-2020)

Ακολούθησε μας : http://www.youtube.com/c/antidiaploki Facebook: https://www.facebook.com/enosikentroon.vasilisleventis/ Facebook: https://www.facebook.com/vas.leventis Επίσημο site: https://www.antidiaploki.gr Twitter: https://twitter.com/antidiaploki #BeLeventis #EnosiKentroon #ΕνωσηΚεντρώων #KoiniLogiki #VassilisLeventis #ΒασίληςΛεβέντης

#askleventis : 29-1-2020, Εσύ Ρωτάς, ο Βασίλης Λεβέντης Απαντά!

#askleventis : 29-1-2020, Εσύ Ρωτάς, ο Βασίλης Λεβέντης Απαντά!

#askleventis & #SaveTheDate : Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, 9:30μμ, ο Βασίλης Λεβέντης απαντά ζωντανά στις ερωτήσεις σας. Υποβολή ερωτημάτων : https://forms.gle/gzvr9WT4wEmVspPq7

#askleventis : Εσύ Ρωτάς, ο Βασίλης Λεβέντης Απαντά (15-1-2020)

#askleventis : Εσύ Ρωτάς, ο Βασίλης Λεβέντης Απαντά (15-1-2020)

#askleventis & #SaveTheDate : Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, 9:30μμ, ο Βασίλης Λεβέντης απαντά ζωντανά στις ερωτήσεις σας. Υποβολή ερωτημάτων : https://www.antidiaploki.gr/article/6361/askleventis_tetarti_15_ianoyarioy_2020_21_30_esy_rwtas_basilis.html?category_id=1 Ακολούθησε μας : http://www.youtube.com/c/antidiaploki Facebook: https://www.facebook.com/enosikentroon.vasilisleventis/ Facebook: https://www.facebook.com/vas.leventis Επίσημο site: https://www.antidiaploki.gr Twitter: https://twitter.com/antidiaploki #BeLeventis #EnosiKentroon #ΕνωσηΚεντρώων #KoiniLogiki #VassilisLeventis #ΒασίληςΛεβέντης

Βασίλης Λεβέντης στην TRT Θεσσαλίας (Σ. Πολύζος, Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα).

Βασίλης Λεβέντης στην TRT Θεσσαλίας (Σ. Πολύζος, Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα).

Η Δημοκρατία του Κολωνακίου (Β. Λεβέντης στον Status FM Αλεξανδρούπολης με το Σ. Αποστολίδη).

Η Δημοκρατία του Κολωνακίου (Β. Λεβέντης στον Status FM Αλεξανδρούπολης με το Σ. Αποστολίδη).

Χάγη και εκλογή ΠτΔ (Βασίλης Λεβέντης, Metropolis FM, Κ. Παπαζαφειρίου, 12-1-2020)

Χάγη και εκλογή ΠτΔ (Βασίλης Λεβέντης, Metropolis FM, Κ. Παπαζαφειρίου, 12-1-2020)

#askleventis 2 Ιανουαρίου 2019 : Εσύ Ρωτάς, ο Βασίλης Λεβέντης Απαντά

#askleventis 2 Ιανουαρίου 2019 : Εσύ Ρωτάς, ο Βασίλης Λεβέντης Απαντά

Χρόνια πολλά Βασίλη Λεβέντη, χρόνια πολλά Ελλάδα!

Χρόνια πολλά Βασίλη Λεβέντη, χρόνια πολλά Ελλάδα!

Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Βασίλη Λεβέντη, από την παιδική χορωδία των φίλων της Ένωσης Κεντρώων

Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Βασίλη Λεβέντη, από την παιδική χορωδία των φίλων της Ένωσης Κεντρώων

Η χορωδία παιδιών των μελών και των φίλων της Ένωσης Κεντρώων είπαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στους παρευρισκόμενους, στο Βασίλη Λεβέντη και τραγουδούν για όλους εσάς! Χρόνια πολλά!

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Βασίλη Λεβέντη

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Βασίλη Λεβέντη

Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στο Βασίλη Λεβέντη

Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στο Βασίλη Λεβέντη

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας "Αξέχαστες Πατρίδες" για την επίσκεψη τους και το Σύλλογο Ελληνοαρμενικής Φιλίας για τους παραδοσιακούς χορούς (24-12-2019) Ακολούθησε μας : http://www.youtube.com/c/antidiaploki Facebook: https://www.facebook.com/enosikentroon.vasilisleventis/ Facebook: https://www.facebook.com/vas.leventis Επίσημο site: https://www.antidiaploki.gr Twitter: https://twitter.com/antidiaploki

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Βασίλη Λεβέντη.

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Βασίλη Λεβέντη.

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Βασίλη Λεβέντη, παραμονή Χριστουγέννων 2019. Χρόνια πολλά!

Με τη ζωή μας και τις πράξεις μας να δείχνουμε ότι αγαπάμε την ειρήνη (Βασίλης Λεβέντης, 22-12-2019)

Με τη ζωή μας και τις πράξεις μας να δείχνουμε ότι αγαπάμε την ειρήνη (Βασίλης Λεβέντης, 22-12-2019)

Χαιρετισμός του Βασίλη Λεβέντη στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε από τον ΕλληνοΡωσσικό και Αρμενικό Σύνδεσμο Φιλίας, στην Καλλιθέα Αττικής, στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη. Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βιάτσεσλαβ Κλικόβ και δωρήθηκε από τον ίδιο στον Δήμο της Καλλιθέας. Τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2005. Η Καλλιθέα υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων όχι μόνο μετά το 1922 αλλά και κατά την δεκαετία του 1990 όταν πολλοί παλιννοστούντες Έλληνες επέστρεψαν στην πατρίδα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το μνημείο αποτελείται από μια ανάγλυφη στήλη και έναν ανδριάντα. Και τα δυο στοιχεία εδράζονται πάνω σε χαμηλό, φαρδύ βάθρο. Πάνω στην ανάγλυφη στήλη αναπαρίσταται ένας σκοτωμένος στρατιώτης ο οποίος είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή και κρατά στο χέρι του όπλο. Απέναντι από το ανάγλυφο υπάρχει το άγαλμα το οποίο αναπαριστά μια γυναίκα. που πενθεί για τον νεκρό στρατιώτη. Στα πλαϊνά του βάθρου, αναγράφονται περιμετρικά τα λόγια: ΑΝΔΡΩΝ ΓΑΡ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ Θουκιδίδης, Περικλέους Επιτάφιος Το 1942 φτάνει στην Καλλιθέα λόχος Γερμανών Ναζί, που στρατοπεδεύει στο γήπεδο μεταξύ των οδών Συγγρού-Μαντζαγριωτάκη-Δοϊράνης-Δαβάκη. Μεταξύ των αιχμαλώτων υπήρχαν και Σοβιετικοί στρατιώτες. Τρεις απ' τους Σοβιετικούς στρατιώτες δραπέτευσαν. Οι Σοβιετικοί κατόρθωσαν να συνδεθούν με τον ΕΛΑΣ της Καλλιθέας, κατατάχθηκαν στις γραμμές του και συνέχισαν τη μάχη κατά του ναζισμού στην Ελλάδα. Τα ονόματα των τριών στρατιωτών ήταν Αλέξι, Βάνια Νικολάι και Κόλια. Το καλοκαίρι του 1944 γίνεται το Μπλόκο της Καλλιθέας. Οι ναζιστές και οι συνεργάτες τους μετά από προδοσία εκτελούν, στις 26 Αυγούστου 1944, 30 πολίτες της Καλλιθέας, ανάμεσά τους είναι και οι τρεις Σοβιετικοί στρατιώτες.

Ο Βασίλης Λεβέντης στο κέντρο της Αθήνας (21-12-2019)

Ο Βασίλης Λεβέντης στο κέντρο της Αθήνας (21-12-2019)

Ακολούθησε μας : http://www.youtube.com/c/antidiaploki Facebook: https://www.facebook.com/enosikentroon.vasilisleventis/ Facebook: https://www.facebook.com/vas.leventis Επίσημο site: https://www.antidiaploki.gr Twitter: https://twitter.com/antidiaploki #BeLeventis #EnosiKentroon #ΕνωσηΚεντρώων #KoiniLogiki #VassilisLeventis #ΒασίληςΛεβέντης

Επίσκεψη Βασίλη Λεβέντη στη Βαρβάκειο Αγορά (21-12-2019)

Επίσκεψη Βασίλη Λεβέντη στη Βαρβάκειο Αγορά (21-12-2019)

Ακολούθησε μας : http://www.youtube.com/c/antidiaploki Facebook: https://www.facebook.com/enosikentroon.vasilisleventis/ Facebook: https://www.facebook.com/vas.leventis Επίσημο site: https://www.antidiaploki.gr Twitter: https://twitter.com/antidiaploki #BeLeventis #EnosiKentroon #ΕνωσηΚεντρώων #KoiniLogiki #VassilisLeventis #ΒασίληςΛεβέντης


ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ VIDEOS

Ο Βασίλης Λεβέντης γράφει

«Ξέχασε» να γράψει την ηλικία του

27/11/2019 @ 15:33

Το πανελλήνιο άκουσε έκθαμβο την είδηση της αποπομπής ενός κυρίου από τη θέση του Διοικητή του νοσοκομείου Τρικάλων, θέση στην οποία είχε διορισθεί πριν λίγες μέρες. ...περισσότερα
Μπροστά σε μεγάλες ανακατατάξεις

26/11/2019 @ 15:21

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο και με κυρίαρχο στοιχείο την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να εκβιάσει ...περισσότερα
'Ενωση Κεντρώων : 'Εχουμε εισέλθει σε παρακμιακή καμπύλη με πιστοποίηση των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.

22/11/2019 @ 15:02

Από την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση : Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε συνεχή προσπάθεια όξυνσης και πόλωσης της πολιτικής μας ζωής, με τη ...περισσότερα
Βασίλης Λεβέντης : Εδώ Πολυτεχνείο, 1973-2019

14/11/2019 @ 16:09

Εν έτει 2019 τα πολιτικά κόμματα επιχειρούν να σκυλεύσουν την ιερή μνήμη της γενιάς του Πολυτεχνείου. Θέλουν να καπηλευτούν μόνο τη δόξα των ηρώων φοιτητών και αρνούνται ...περισσότερα
(βίντεο) Βασίλης Λεβέντης στην ΕΡΤ για το θέμα των Σκοπίων και τις συκοφαντίες κάποιων ΜΜΕ

28/06/2018 @ 14:31

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ...περισσότερα
Ομιλία Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή, για την πρόταση μομφής (16 Ιουνίου 2018)

16/06/2018 @ 21:14

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ - 16/6/2018 «Καλώ αυτή την αίθουσα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει αύριο και να δημιουργήσουμε μία ομάδα διαπραγμάτευσης ...περισσότερα
Β. Λεβέντης : Εθνικό έγκλημα η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια

30/05/2018 @ 17:53

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ...περισσότερα
Περί Σκοπίων και Μακεδονίας

17/01/2018 @ 16:04

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2018 Του Βασίλη Λεβέντη Αγαπητοί ...περισσότερα
ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

19/12/2017 @ 22:04

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ - 19/12/2017 Μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό "λιτότητας" που αφαιρεί ...περισσότερα
   

Κοινωνικά δίκτυα